Bygg snabbt utan medinflytande!

Snabbare byggprocess! Hurdå? Senarelagt och minskat medinflytande! Enligt Byggindustrin 4/2017 har regeringen tillsatt en utredning, som ska vara klar 15 november 2018. Direktiv är stärkt översiktsplanering och förkortade planeringsprocesser, vilket medför minskat medborgarinflytande. Även ett begränsat krav på detaljplan ska utredas. Att kommunen själv ska få möjlighet att bestämma om detaljplan behövs, det ökar förutsättningarna för att snabbare kunna tillgodose behovet av bostäder i Sverige, säger Peter Eriksson, som sedan maj 2016 är både bostads- och digitaliseringsminister. Att medborgarnas kunskaper kan tänkas berika planarbetet i tidigt skede, det är ingen tankefigur för de bestämmande i vårt land. Och att det i sin tur kan minska senare överklaganden, det faller inte beslutsfattarna in.

Att ökad digitalisering med förfinad 3D-användning är här för att stanna, det konstaterar Byggindustrin i nr 2/2017. Bättre kommunikation i byggande och förvaltning skulle kunna spara tio procent av totalkostnaden, 60 miljarder enligt Svensk Byggtjänst rapporterar de vidare. Men att låta den förfinade digitaliseringen underlätta kommunikation med medborgarna, den polletten har inte ramlat ner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s